Литература: Драгана Богдановић и Гордана Иванишевић: "Основи економије" за први разред eкономске школе, Завод за уџбенике и наставна средства, издање 2005.
II. ПРОЦЕС ДРУШТВЕНЕ ПРОИЗВОДЊЕ: (1. Производња, 3. Основни фактори (инпути и аутпути) производње, 8. Правилности и принципи привредног живота - продуктивност, економичност и рентабилност).
III. ОСНОВНИ ПОЈМОВИ О ДРУШТВЕНОЈ ПРОИЗВОДЊИ: (4. Друштвени бруто (домаћи) производ, друштвени производ и национални доходак, продуктивност и интензивност рада, 7. друштвена репродукција и њени облици).
IV. РОБНА ПРОИЗВОДЊА И ЊЕНЕ ЗАКОНИТОСТИ: (7. Новац и његове функције, 8. Метални, папирни и кредитни новац, 9. Инфлација и дефлација, 10. Паритет и девизни курс, 11.. Девалвација и ревалвација, 16. Тржиште и механизам испољавања закона вредности - понуда и тражња).
Литература: Драгољуб Драгишић, Богдан Илић, Бранко Медојевић, Милован Павловић, "Основи економије" (за други разред економске школе), Завод за уџбенике и наставна средства, издање 2005.
I. РОБНИ ПРОИЗВОЂАЧ И ЊЕГОВА РЕПРОДУКЦИЈА (3.Производна функција, 8. Трошкови производње и цена коштања робног произвођача (трошкови, фиксни, варијабилни, укупни, гранични или маргинални), 9. Различити мотиви пословања робног произвођача (профит и максимирање профита, профит као мотивација пословања).
II. НАЦИОНАЛНИ ДОХОДАК КАО МАТЕРИЈАЛНА ОСНОВА РАСПОДЕЛЕ У САВРЕМЕНОЈ ПРИВРЕДИ: (2. Најамнина као облик дохотка- висина и облици најамнине, 3. Различити облици пласмана капитала - трошкови промета, маржа и рабат, зајмовни капитал, камата, каматна стопа, банкарски капитал и тарифа, акцијски капитал, цена акција и дивиденда, врсте и значај хартија од вредности - обвезнице и акције, земљишна рента).
III. ОСНОВНЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ ПРОЦЕСА РЕПРОДУКЦИЈЕ У САВРЕМЕНОМ ДРУШТВУ (1.4. Основне карактеристике производне и тржишне структуре - слободна (потпуна) тржишна конкуренција, монопол и монополистичка конкуренција (основна обележја).
Литература:. Стеван Деветаковић, Биљана Јовановић-Гавриловић, Гојко Рикаловић "Основи економије" (за трећи разред економске школе), Завод за уџбенике и наставна средства, издање 2005.
II. ПРИВРЕДНИ РАЗВОЈ (1. Привредни развој и привредни раст, 2. Чиниоци привредног развоја).
V. РАЗВОЈНА ПОЛИТИКА И ИНВЕСТИЦИЈЕ (1. Појам, врсте и функције инвестиција, 2. Подручја и кокмпоненте привредног система)
Литература: Милорад Унковић: "Основи економије" (за четврти разред економске школе), Завод за издавање уџбеника и наставна средства, издање 2005.
III. ПЛАТНИ БИЛАНС (1. Платни биланс, 2. Врсте трансакција у платном билансу).
IV. ДЕВИЗНИ КУРСЕВИ (1. Девизни курс, 2. Врсте девизних курсева)
V. МЕЂУНАРОДНО КРЕТАЊЕ КАПИТАЛА (Портфолио и директне стране инвестиције).
|
1. ПИТАЊЕ
Политичка економија је:
а) теоријска анализа закона функционисања робне (тржишне) привреде |
б) наука о политици, економији и организацији развоја сваког друштва |
в) наука о економији и политици |
г) Не знам |
2. ПИТАЊЕ
Процес производње је:
а) процес размене материје између човека и природе |
б) производња материјалних добара и других вредности |
в) производња нематеријалних добара у једној друштвеној заједници |
г) Не знам |
3. ПИТАЊЕ
Аутпути или вредност друштвене производње су:
а) произведени репроматеријали и ангажована радна снага у производњи |
б) ангажовани рад, предмети рада и средства за рад, односно радна снага, земљиште и капитална добра у процесу производње |
в) свеукупно произведена материјална добра (робе) и услуге на нивоу националне економије, намењена свим облицима потрошње (становништва, предузећа, државе и иностранства) |
г) Не знам |
4. ПИТАЊЕ
Људски рад је:
а) трошење људске енергије, односно: мишића, мозга, нерава и друго при производњи материјалних добара и услуга |
б) рад човека у производном типу предузећа |
в) рад радника у производњи репроматеријала на нивоу националне економије |
г) Не знам |
5. ПИТАЊЕ
Друштвени бруто производ чини:
а) амортизација, репродукцијски трошкови и новостворена вредност, односно свеукупна произведена количина материјалних добара и услуга у једном друштву у одређеном временском периоду, по тржишним ценама |
б) амортизација и новостворена вредност, односно, свеукупна производња финалних производа и услуга у националној економији у одређеном временском периоду, по тржишним ценама |
в) репродукцијски трошкови и новостворена вредност, односно свеукупна производња материјалних добара и услуга у једној националној економији за годину дана, по тржишним ценама |
г) Не знам |
6. ПИТАЊЕ
Прва велика друштвана подела рада настаје:
а) одвајањем сточарства од земљорадње |
б) одвајањем трговине од занатства |
в) развојем трговине у засебну делатност |
г) Не знам |
7. ПИТАЊЕ
Продуктивност рада је:
а) производња одређеног обима материјалних добара уз што мање улагање људског рада (Q/Т, где су: Q – обим производње, Т – утрошак људског рада у јединици времена), односно производња веће или мање количине материјалних добара у јединици времена |
б) потребна количина производа на нивоу једног друштва |
в) укупна количина производње једног друштва у току године дана |
г) Не знам |
8. ПИТАЊЕ
Закон сразмерне расподеле друштвеног фонда рада је:
а) најопштији економски закон и зависи од обима и структуре људских потреба и услова производње |
б) свеукупност закона и прописа којима се уређују расподела и потрошња |
в) природни закон који регулише расподелу рада на разне делатности привређивања |
г) Не знам |
9. ПИТАЊЕ
Новац као благо, односно као средство очувања вредности је:
а) повлачење новца из промета и његово тезаурисање |
б) благајнички записи и новац који се налази у благајнама банака |
в) златни новац, изузетно сребрни новац који служи за међународна плаћања |
г) Не знам |
10. ПИТАЊЕ
Меница је:
а) врста писмене обавезе дужника да ће у договореном року исплатити назначену суму новца |
б) врсте банкнота заменљиве на шалтерима банака |
в) врста папирног новца која се употребљава у коришћењу кредита датих становништву |
г) Не знам |
11. ПИТАЊЕ
Тржиште означава:
а) укупност (сучељавања) понуде и тражње и њихове међусобне односе на одређеном простору, у одређено време, по тржишним ценама |
б) посебну уређену пијацу, као што су тржни центри, сајмови, аукције и слично |
в) сваку пијацу роба и услуга, посебно технички уређену и припремљену за куповину роба и услуга |
г) Не знам |
12. ПИТАЊЕ
Акумулација капитала је:
а) процес капитализације, односно претварање вишка вредности у капитал |
б) позајмљивање капитала ради повећања производње роба и услуга |
в) спајање мањих капитала у већи капитал ради развоја базичне индустрије |
г) Не знам |
13. ПИТАЊЕ
Образац профитне стопе ( ) гласи:
а) , где су: м – вишак вредности, ц – постојан капитал, в – променљиви капитал |
б)  |
в) , где је y - доходак |
г) Не знам |
14. ПИТАЊЕ
Монополистички услови привређивања су:
а) када велики број произвођача утиче на формирање продајних цена и сегментацију (поделу) тржишта |
б) када на страни понуде постоји само један или два продавца који не подлежу конкуренцији, а утичу на сегментацију (поделу) тржишта и формирање продајних цена |
в) када се на страни произвођача налази већи број субјеката привређивања, а на страни тражње неколико крупних купаца који врше поделу |
г) Не знам |
15. ПИТАЊЕ
Камата је:
а) доходак власника зајмовног капитала |
б) цена рада |
в) вредност закупљених капиталних ресурса |
г) Не знам |
16. ПИТАЊЕ
Стални или фиксни капитал чине:
а) средства за рад и машине, уређаји и алати |
б) предмети рада (сировине, репроматеријал) |
в) помоћни материјал (адитиви), репроматеријали и слично |
г) Не знам |
17. ПИТАЊЕ
Дивиденда је доходак који се присваја:
а) по завршетку производног процеса |
б) по реализацији роба и услуга |
в) сазнаје се и присваја на крају пословне године и није унапред позната величина |
г) Не знам |
18. ПИТАЊЕ
Рента је:
а) доходак у пољопривреди који присваја власник земљишта у облику екстра профита |
б) доходак који присваја власник земљишта у облику монополског профита |
в) доходак који присваја власник свих чинилаца производње |
г) Не знам |
19. ПИТАЊЕ
Платни биланс представља:
а) систематски преглед свих економских трансакција између резидената једне земље и резидената других земаља у одређеном временском периоду изражен у јединственој валути |
б) систематски преглед извоза и увоза између резидената једне земље и резидената интеграционих целина за годину дана, изражен у новчаним јединицама |
в) систематски преглед увоза између резидената једне земље и резидената других земаља, за одређени временски период, изражен у новчаним јединицама |
г) Не знам |
20. ПИТАЊЕ
Банкарска тарифа представља:
а) доходак банке од свакодневног пословања |
б) укупну суму новца која се добија на одобрене кредите |
в) цену свеукупних банкарских услуга према свим клијентима |
г) Не знам |
|